Nederland grootste exporteur eieren binnen Europese Unie

Nederland exporteerde in 2016 eieren met een totale waarde van 347 miljoen euro naar andere EU-lidstaten. Daarmee was ons land de grootste exporteur binnen de Europese Unie.

Nederland is verantwoordelijk voor 40 procent van de totale waarde van eier-export binnen de Europese Unie, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Polen volgt op ruime afstand met een exportwaarde van 181 miljoen euro (21 procent). Daarna volgen Duitsland met 135 miljoen euro (16 procent) en België met 51 miljoen euro (6 procent).

In totaal werd er voor 960 miljoen euro aan eieren geëxporteerd door EU-lidstaten. Handel tussen de lidstaten onderling was goed voor 90 procent (866 miljoen euro) van de export.

Buiten de EU

Zwitserland was de populairste bestemming buiten de EU. Ook de Verenigde Arabische Emiraten, Israël, Sierra Leone en Mauritanië ontvingen veel eieren uit de EU.

Wat import betreft was Duitsland koploper. Het land importeerde voor 369 miljoen euro aan eieren. Daarna volgen Nederland (176 miljoen euro), België (58 miljoen euro), het Verenigd Koninkrijk (34 miljoen) en Italië en Frankrijk (beide 28 miljoen euro).

 

Lees meer over:
Tip de redactie