Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft indirect felle kritiek geuit op de Amerikaanse president Donald Trump door een pleidooi te houden voor de vrije wereldhandel. Volgens Lagarde moet de vrijhandel beschermd worden tegen protectionistische maatregelen.

Het IMF houdt momenteel zijn jaarvergadering in Washington. Trump is juist een verklaard voorstander van protectionistische maatregelen bijvoorbeeld door te dreigen met het opzeggen van vrijhandelsverdragen, zoals het Nafta-akkoord met Mexico en Canada.

Volgens Lagarde heeft vrijhandel gezorgd voor groei en welvaart voor een groot deel van de wereld en moet ervoor worden gezorgd dat dit zo blijft. Ze pleitte verder voor het stimuleren van globalisering en zei dat meer moet worden gedaan tegen klimaatverandering.

Bovendien sprak Lagarde haar lof uit voor de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die zijn vertrek heeft aangekondigd. Ze gaf aan treurig te zijn dat de goede samenwerking met Schäuble ten einde is gekomen. De twee hadden nauw contact tijdens onder meer de Europese schuldencrisis.