De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft afgelopen kwartaal geprofiteerd van de stijgende rente en sterkere vraag naar kredieten. 

De inkomsten uit de handel in met name obligaties is daarentegen sterk gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Per saldo nam de winst met 7 procent toe tot 6,7 miljard dollar (5,6 miljard euro).

Topman Jamie Dimon waarschuwde vorige maand al dat JPMorgan in het derde kwartaal flink minder zou verdienen aan de handel in effecten.

De daling kwam uiteindelijk uit op circa een zesde. Vooral op de obligatiemarkt was het een slap kwartaal, daar liepen de inkomsten met meer dan een kwart terug.

Aan de dienstverlening aan consumenten verdiende de bank juist een stuk meer. Dat is volgens Dimon te danken aan de hogere rente en de onverminderd goed draaiende Amerikaanse economie. De rentebaten liepen met 10 procent op tot 13,1 miljard dollar.

Citigroup

Branchegenoot Citigroup zag de winst eveneens oplopen, met 8 procent op jaarbasis naar 4,1 miljard dollar. Dat was met name te danken aan een eenmalige boekwinst op de verkoop van een bedrijfsonderdeel. Zonder die meevaller zou de winst licht zijn gedaald, vooral door hogere kredietkosten.

Ook Citigroup verdiende flink minder aan de obligatiehandel, doorgaans een belangrijke bron van inkomsten voor de grote Amerikaanse banken. Daar stonden betere prestaties tegenover van de consumententak. Bij zowel Citigroup als JPMorgan overtrof de winst de gemiddelde verwachting van analisten.