AMSTERDAM - Het was donderdag kommer en kwel op de effectenbeurzen in Europa. De koersdalingen in New York die leidden tot een verlies van de Dow-Jonesindex van 1,5 procent en van Nasdaq-beurs van 3 procent, dreunden flink na. In Amsterdam stond de AEX-index laat in de ochtend op een verlies van 7,03 punten op ,12, een teruggang van 1,6 procent.


Bekijk video

Slecht nieuws in Amerika kwam vooral uit de IT-sector, zoals van Apple en chipfabrikant AMD. Paniek bleef in Europa net als in de Verenigde Staten uit. Handelaren in Amsterdam wezen op de beperkte omzetten en waren niet verbaasd dat de slechte berichten tot nieuwe verkoopdruk leidden.

ASML

Gezien het bedrijfsnieuws had de technosector het het moeilijkst. ASML verloor 68 eurocent op 16,30 euro en Philips 72 eurocent op 27,67 euro. Maar ook de "oude" fondsen deden het niet best. Zwaargewicht Koninklijke Olie zakte 85 eurocent weg naar ,55 euro. Numico verloor 1,25 euro op 34,75 euro.

De weinige winsten die er waren, bleven beperkt. Het ging daarbij om sterke fondsen als KLM, CSM en TPG, maar ook om tot gokken uitnodigende kneusjes als Laurus en Versatel.

Ook elders in Amsterdam was rood overheersend. Op de lokale markt kreeg softwarebedrijf Seagull een koersval te verwerken van rond de 20 procent na de publicatie van slechte jaarcijfers. Hoewel niet onverwacht, was er toch schrik over het miljoenenverlies.

De andere beurzen in Europa gingen ook naar beneden. In Parijs bedroeg het verlies aan het eind van de ochtend 1,5 procent. Frankfurt was 0,5 procent lager. Voor Londen was een daling weggelegd van 0,3 procent.

De hele chipsector zat in een diepe dip. De oorzaak lag in de aankondiging dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek begint naar concurrentievervalsende praktijken in de sector. Fondsen als Infineon, ARM, STMicroelectronics en ARM waren allemaal lager.

Nokia

Nokia liet donderdagmorgen weten dat het in het tweede halfjaar een kleinere omzet verwacht dan het eerder had verklaard. Het aandeel Nokia ging daarop maar iets omlaag, met 0,5 procent. Later werd dat een winst van 1,2 procent, omdat het concern mikt op een winststijging van 10 procent per jaar.

Op de Londense beurs viel Marconi, producent van telecomapparatuur, op. Het aandeel kelderde met 21 procent na de bekendmaking dat het zijn schulden wil omzetten in aandelen. De vrijwel failliete onderneming is uit de Amerikaanse Nasdaq-index gehaald.

Een grote stijger was het GSM-bedrijf MobilCom. Er kwam 8 procent bij, nu de ruzie met France Telecom bijgelegd zou zijn dankzij het inspringen van een aantal banken. France Telecom was maar liefst 8,6 procent lager, ook al doordat Deutsche Telekom zijn belang in het Franse concern van 1,8 procent had verkocht.

Euro

De euro stond tegen het middaguur op 0,9585 dollar en was daarmee hoger dan de 0,9550 dollar die bij het eind van de handel van woensdag stond geregistreerd. Tegenover het pond sterling was de euro praktisch onveranderd op 0,6415.