Schiphol en KLM moeten stoppen met overleggen over concurrenten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat Schiphol en KLM stoppen met overleggen over andere maatschappijen. 

De partijen bespraken bijvoorbeeld de aanvragen voor een business lounge voor Emirates en een thuisbasis voor easyJet, meldt de toezichthouder donderdag. 

Schiphol hoort het beleid van de luchthaven zelfstandig op te stellen, maar door de overleggen was er het risico dat KLM te veel invloed zou krijgen. Daadwerkelijke overtredingen heeft ACM niet vastgesteld. 

De luchthaven en de vliegmaatschappij hebben concrete toezeggingen gedaan naar aanleiding van het onderzoek van de ACM. Zo beloven ze geen contact meer te hebben over de aanvragen van andere luchtvaartmaatschappijen als daar geen toestemming voor is van de concurrent. 

"De ruimte op Schiphol wordt steeds schaarser, dus moet het speelveld voor de concurrentie gelijk zijn", zegt ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. "We moeten voorkomen dat KLM oneigenlijk bevoordeeld wordt ten opzichte van andere luchtvaartmaatschappijen. Met deze toezeggingen aan de ACM maken KLM en Schiphol duidelijk hoe zij daarvoor gaan zorgen."

Schiphol zegt in een reactie blij te zijn dat er na vier jaar een einde is gekomen aan het mededingingsonderzoek naar de relatie met KLM. ''Wij hechten groot belang aan naleving van wet- en regelgeving.''

Lees meer over:
Tip de redactie