SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol krijgt zeer waarschijnlijk weer een miljoenenclaim van projectontwikkelaar Chipshol aan de broek. Chipshol overweegt zeker meer dan 200 miljoen euro te eisen, omdat Schiphol al jaren de ontwikkeling van een stuk grond tegenhoudt. Dat zei directeur P. Poot van het vastgoedbedrijf vrijdag.

Chipshol voelt zich gesterkt door een uitspraak van de rechter eerder dit jaar over een andere claim die de gebiedsontwikkelaar tegen Schiphol had ingediend. De rechtbank vindt dat de luchthaven Chipshol een aanzienlijke schadevergoeding moet betalen, omdat de ontwikkeling van een bedrijvenpark op het Groenenberg-terrein al jaren is vertraagd. Dat heeft Chipshol veel geld gekost, aldus de rechter.

Compensatie

De vastgoedonderneming eist 97,2 miljoen euro. Deskundigen moeten echter nog de precieze hoogte van de compensatie vaststellen. Schiphol noemde het geëiste bedrag eerder buiten proporties.

Ook op een stuk grond ten noorden van Schiphol, Badhoevedorp-Zuid, wil Chipshol een groot bedrijventerrein neerzetten. De plannen liggen volgens Poot sinds begin jaren negentig op tafel. Maar door toedoen van onder meer Schiphol en de provincie Noord-Holland is er nog geen begin gemaakt met de bouw.

Hoogwaardiger

"Het is onze interessantste locatie", zei Poot. "Het terrein is groter en veel hoogwaardiger dan het Groenenberg-terrein." Chipshol heeft geprobeerd tot een schikking te komen met Schiphol. "We hebben een brief gestuurd aan de raad van commissarissen. Daar is tot nu toe niet op gereageerd. Mijn advocaten adviseren mij nu een schadeclaim in te dienen."

Chipshol denkt nog een derde schadeclaim in te dienen als de zesde start- en landingsbaan wordt aangelegd. De plannen daarvoor liggen al klaar. De bouw zou betekenen dat een groot deel van een door Chipshol ontwikkeld kantorenpark op Schiphol-Rijk tegen de vlakte moet.

Een deel van de kantoren is niet meer in bezit van het vastgoedbedrijf. Poot verwacht dat andere projectontwikkelaars en bedrijven die kantoorruimte op Schiphol-Rijk huren ook schadeclaims zullen indienen als de zesde baan er komt. Schiphol kon vrijdagavond nog niet reageren.