VOORBURG - De detailhandel heeft in januari flink minder omgezet. In vergelijking met een jaar eerder gaven consumenten 8,1 procent minder uit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vrijdag werden gepubliceerd. Een grote oorzaak voor de forse afname lag in het verschil in aantallen koopdagen. Als het CBS dat effect weglaat, komt de daling uit op 1,5 procent.

In januari boekten de winkels in de voedings- en genotmiddelenindustrie 9 procent minder omzet. Gecorrigeerd is de daling echter 1 procent. In de branche is ook nog een verschil tussen supermarkten en speciaalzaken. Supermarkten leverden 9,2 procent in en speciaalzaken als groentewinkels en bakkers 8,3 procent.

In de non-foodsector was de daling 7,7 procent. De grootste afname kwam voor rekening van drogisterijen. Hier zakte de omzet met liefst 15 procent. Het CBS meet niet de oorzaken hiervan, maar een feit is dat de supermarkten vorig jaar ook hun prijzenslag uitbreidden naar drogisterij-artikelen.