Het Amerikaanse ministerie van Handel wil de importheffing op vliegtuigen van de Canadese vliegtuigfabrikant Bombardier verhogen naar 300 procent.

Op aangeven van de Amerikaanse concurrent Boeing concludeert de Amerikaanse regering dat het Canadese concern illegale subsidies heeft ontvangen en vliegtuigen verkocht tegen een "absurd lage" prijs.

Eerder werd al een importheffing van 219,63 procent ingesteld vanwege staatssubsidies. Afgelopen vrijdag kwam daar een heffing van 79,82 procent wegens dumpingpraktijken bovenop.

De klacht van Boeing slaat op een order van luchtvaartmaatschappij Delta van 75 vliegtuigen uit de C-serie van Bombardier.

Er is internationaal veel kritiek op het besluit van de Amerikanen. Bombardier produceert de vliegtuigen van de C-serie bijvoorbeeld in een fabriek in Noord-Ierland, waar 4.500 mensen werken. Er wordt gevreesd voor de toekomst van deze fabriek.

Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben op hun beurt ook gedreigd importheffingen in te voeren op onderdelen van Boeing.