Kredietbeoordelaar Moody's houdt het kredietoordeel van Italië op hetzelfde niveau. Volgens de analisten van Moody’s is de bankensector gestabiliseerd en valt de economische groei hoger uit dan verwacht.

Toch is er nog werk aan de winkel in de bankensector, meldde het kredietbureau vrijdag. De Italiaanse banken hebben te maken met relatief veel leningen die niet volledig worden terugbetaald.

Het Zuid-Europese land heeft nu een Baa2-rating bij Moody’s.

Ondanks de positieve signalen, blijft de verwachting voor Italië op negatief staan. De groeiverwachting voor de middellange termijn is gematigd.

Volgens het ratingbureau is er vooral veel onzekerheid over de maatregelen die een volgende regering gaat nemen. Moody's wijst erop dat het land in het verleden weinig structurele maatregelen heeft genomen om de economie of de overheidsfinanciën te verbeteren.

De tijd om deze maatregelen te nemen wordt steeds krapper, voegt het bureau toe. Naar verwachting gaat de Europese Centrale Bank het opkoopprogramma de komende jaren afbouwen. Tientallen miljarden aan Europese staatsobligaties komen dan op de markt en dit zal het duurder maken voor overheden om geld te lenen.