AMSTERDAM - De herkeuring van WAO'ers, waarmee vorig jaar oktober is begonnen, loopt vertraging op. In februari had uitkeringsinstantie UWV, die de WAO uitvoert, pas de helft van het aantal herkeuringen verricht dat gepland was. Een woordvoerder van het UWV heeft dat vrijdag gezegd.

"Wij kijken nu hoe we de productie op kunnen voeren. Eén van de mogelijkheden waaraan wordt gedacht is het inzetten van extra keuringsartsen." De woordvoerder kon vrijdag niet zeggen aan hoeveel extra artsen gedacht wordt en welk bedrag daarmee is gemoeid. Het UWV heeft vorige week minister De Geus van Sociale Zaken op de hoogte gesteld van de vertraging.

Niet dramatisch

De woordvoerder noemt de situatie "niet dramatisch". "We zijn nog maar net begonnen met de herkeuringen. We hebben er vertrouwen in dat we eind 2006 klaar zijn met de herkeuringen. Maar het moet wel zorgvuldig gebeuren. Zorgvuldigheid heeft voor ons topprioriteit. Dat is een van de verklaringen voor de achterstand."

In toaal moeten 325.000 arbeidsongeschikten opnieuw worden gekeurd. Dat gebeurt volgens nieuwe, strengere normen. Vorige week bleek dat ongeveer de helft van de WAO'ers daarbij geheel of gedeeltelijk wordt goedgekeurd. De Geus toonde zich vorige wek enthousiast over die resultaten, waardoor WAO'ers volgens hem weer "op het spoor naar werk" worden gezet.