NEW YORK - De Indiase staalbaron Lakshmi Mittal is opgeklommen tot de op twee na rijkste man van de wereld. Op de lijst die het Amerikaanse blad Forbes elk jaar uitbrengt, neemt hij de derde plaats in. Microsoft-topman Bill Gates staat al twaalf jaar bovenaan.

Mittal heeft een vermogen van 25 miljard dollar. De Indiase zakenman vormde vorig jaar het grootste staalconcern ter wereld, Mittal Steel Company, door een combinatie van samenvoegingen en overnames. Het staalconcern houdt kantoor in Rotterdam. Vorig jaar stond hij op de 177e plaats.

Gates

In de Forbes-lijst moet Mittal behalve Bill Gates ook diens landgenoot Warren Buffet voor zich dulden. Buffet (investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway) stond vorig jaar ook tweede, met een vermogen van 44 miljard dollar. Gates heeft 46,5 miljard dollar.

Prins

De nummer drie van vorig jaar Karl Albrecht (Aldi) staat nu achtste met 18,5 miljard dollar. Zijn broer Theo heeft 15,5 miljard dollar, goed voor een twintigste plaats. Ikea-baas Ingvar Kamprad is met 23 miljard dollar doorgedrongen tot de toptien. Hij staat zesde, achter de Saudische prins Alwaleed Bin Talal Alsaud (23,7 miljard). De Mexicaan Carlos Slim Helu (23,8 miljard), neemt de vierde plaats in.

Voorkenniszaak

Onder de nieuwkomers op de Forbes-lijst is de Amerikaanse lifestylegoeroe Martha Stewart, die er net een gevangenisstraf op heeft zitten wegens een voorkenniszaak. De celstraf heeft kennelijk geen nadelige gevolgen gehad voor haar portefeuille. Met een vermogen van 1 miljard dollar staat ze nu op plaats 620.

New York

De Forbes-lijst werd vrijdag gepubliceerd. Er staan 691 dollarmiljardairs op, met een gezamenlijk vermogen van 2,2 biljoen dollar. New York kent de grootste concentratie miljardairs: 34 in getal.

In zowel Moskou en San Francisco wonen er twintig. De meeste gefortuneerden zijn al wat ouder. Slechts 29 miljardairs zijn onder de veertig, terwijl er 220 de zeventig zijn gepasseerd.