Ervaren verkoopmedewerkers hebben de grootste kans om weer een baan te vinden in een specialistische winkel. Bijvoorbeeld in een winkel voor keukens, badkamers of in bouwmarkten.

Dat stelt uitkeringsinstantie UWV vrijdag op basis van eigen onderzoek.

"De kansen voor verkoopmedewerkers van vijftig jaar en ouder verschillen sterk per segment", stelt arbeidsmarktdeskundige Freek Kalkhoven van het UWV. 

Doordat op dit moment de bouwsector aantrekt, onstaan er relatief veel vacatures voor verkopers van keukens, badkamers en sanitair. Ook komen er banen bij voor verkopers in bouwmarkten.

Daarnaast geven functies zoals verkoper in een optiekwinkel of verkopers van ijzerwaren en gereedschappen, personenauto's, herenkleding en delicatessen 50-plussers een goede kans op werk.

Ook kunnen zij relatief makkelijker aan een baan komen als verkoper van elektrotechnische artikelen of van sport- en kampeerartikelen.

Boeken

"Als verkoper heb je minder goede arbeidsmarktkansen in winkels met een breed en algemeen productassortiment, zoals van boeken en kantoorartikelen", weet Kalkhoven. "De verkoop van dergelijke producten verschuift steeds meer naar webwinkels."

Ook is het voor oudere verkopers moeilijker om werk te vinden als verkoper van huishoudelijke artikelen, cadeauartikelen, speelgoed, tabaks- en gemaksartikelen en juwelen en uurwerken.

Daarnaast wordt de verkoop van dameskleding, kinderkleding, schoenen en lederwaren en fotografische artikelen in de lijst van minst kansrijke verkoopfuncties genoemd.

Webwinkels

Het UWV gaat ervan uit dat er zowel dit jaar als volgend jaar achttienduizend banen in de detailhandel bij komen. Het gaat vooral om arbeidsplaatsen bij webwinkels of kleinere, specialistische winkels.

"In de afgelopen drie jaar zijn er veel banen verloren gegaan bij grote warenhuizen en winkelketens. Inmiddels trekt de economie weer aan en ontstaat er meer werkgelegenheid in de detailhandel", aldus de uitkeringsinstantie.

"Ondanks deze groei komen werkzoekende verkoopmedewerkers van vijftig jaar en ouder nog steeds moeilijk aan het werk."

Minder

Oudere werkzoekenden die een baan in de verkoop zoeken, profiteren minder van de aantrekkende arbeidsmarkt dan jongeren die werk zoeken.

Een derde van de verkopers van vijftig jaar en ouder met een WW-uitkering vindt binnen een jaar een nieuwe baan. Onder jonge verkopers is het aandeel 86 procent. Van de 14.500 WW'ers die actief waren als verkoper, is de helft een 50-plusser.