De vliegtuigen van easyJet hebben nog nooit zo vol gezeten, maar de Britse prijsvechter zag dat niet terug in de winstcijfers. Het recordaantal passagiers werd tenietgedaan door aanhoudend zware druk op de ticketprijzen.

Precieze omzet- en winstcijfers over het eind september afgesloten boekjaar gaf easyJet nog niet. Wel zei het bedrijf dat de winst voor belastingen waarschijnlijk 405 tot 410 miljoen pond (453 tot 458 miljoen euro) zal bedragen. Dat zou neerkomen op een daling met minstens een zesde ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het is het tweede jaar op rij waarin easyJet de winst heeft zien dalen. Daarvoor was sinds 2009 steeds sprake van een stijgende lijn.

Moordende concurrentie is de voornaamste oorzaak van de dip. De lage brandstofprijs heeft met name prijsvechters aangespoord hun stoelaanbod flink uit te breiden in een poging meer marktaandeel te pakken. Daardoor staan de prijzen sterk onder druk.

Recordaantal

EasyJet vervoerde wel een recordaantal van ruim 80 miljoen passagiers, 10 procent meer dan een jaar eerder. Ook harkte het meer geld binnen met behulp van extraatjes die passagiers kunnen bijboeken of aan boord kunnen kopen.

Maar dat was onvoldoende om de stevige daling van de prijzen van vliegtickets te compenseren. Ook het relatief zwakke Britse pond zat het bedrijf flink dwars.

De winstprognose zit wel aan de bovenkant van de bandbreedte die easyJet tot dusver hanteerde. De jaarcijfers worden op 21 november gepresenteerd.