België sleept Ryanair voor de rechter. Bij het schrappen van de vele vluchten heeft de Ierse vliegmaatschappij de Belgische wet overtreden, stelt de Belgische vicepremier en minister van Consumentenzaken Kris Peeters.

Als de rechter oordeelt dat de prijsvechter lak heeft aan de regels, kan een dwangsom worden opgelegd.

Peeters liet de afgelopen tijd onderzoeken of Ryanair passagiers misleidt door hen onvoldoende op hun rechten te wijzen.

''Een luchtvaartmaatschappij is immers verplicht om elke getroffen reiziger individueel op de hoogte te brengen en hem daarbij proactief in te lichten over zijn rechten, inclusief de rechten op compensatie en bijstand", schrijft Peeters op zijn website.

Europese wetgeving schrijft voor wanneer en hoeveel compensatie vliegmaatschappijen moeten betalen bij vertragingen en annuleringen.

In een verhit debat legde het Europees Parlement het Ierse bedrijf dinsdag al het vuur na aan de schenen. De handhaving van de regels ligt echter bij de lidstaten.

"Ryanair voldoet volledig aan de EU261-wetgeving en onderneemt alle nodige stappen om de getroffen passagiers om te boeken", laat het bedrijf in een reactie weten.