NEW YORK - Herstel van de Amerikaanse beurzen laat nog op zich wachten. De hoop daarop vervloog weer door onder meer tegenvallende resultaten bij computerfabrikant Apple en chipproducent AMD als gevolg van de mindere verkoop van pc's. Ook veel Europese beurzen sloten in de min.

Echte paniek bleef echter uit, constateerden handelaren. ,,Er is al zoveel tegenslag in met name de technologie dat dit er ook wel bij kon.'' Zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq moesten terug. De Dow verloor (voorlopig) 144,97 punten of 1,49 procent op 9561,15. De Nasdaq moest zelfs 46,12 punten of 2,99 procent terug op 1496,84.

Europese beurzen

De winstwaarschuwingen van een aantal Amerikaanse technologiebedrijven en de lage koers van de Amerikaanse dollar bezorgden woensdag ook de Europese beurzen verlies.Het gros van de aandelen moest inleveren. In de Amsterdamse AEX-index sloten alleen Elsevier, TPG en het Italiaanse kledingconcern Gucci met winst. Op de effectenbeurs in Amsterdam eindigde de AEX met een verlies van 7,9 punten of 1,77 procent op 439,15 punten. Vooral de technologiebedrijven moesten het ontgelden.

Het geld liever in de knip

Beleggers stapten niet over op de aankoop van meer defensieve waarden, zoals Ahold of Unilever. De lage stand van de dollar houdt hen tegen. ,,Een lage dollar heeft invloed op alle AEX-fondsen'', verklaarde een handelaar. Bijna alle bedrijven halen een belangrijk deel van hun omzet in dollars. Die goedkope dollar moet weer omgerekend worden in de ,,dure'' euro. Daardoor lieten de meeste handelaren liever het geld in de knip dan te investeren in bedrijven buiten de IT-sector.

Concurrentievervalsing?

De malaise onder de technofondsen werd nog groter toen woensdag bekend werd dat de Amerikaanse justitie onderzoek doet naar concurrentievervalsende praktijken bij fabrikanten van geheugenchips. Concerns als Infineon, Samsung en Micron Technology kunnen daar het slachtoffer van worden.

Euro stijgt

De euro voer wel bij de beursmalaise die uit de VS kwam overwaaien. De koers stond aan het eind van de middag op 0,9559 dollar vergeleken met 0,9485 dollar bij het eind van de handel op dinsdag. Verder steeg de euro van 0,6385 pond sterling tot 0,6410 pond.