Biofarmabedrijf Oryzon Genomics gaat zijn hoofdkantoor van Barcelona naar Madrid verhuizen. Dit heeft volgens Spaanse kranten te maken met de uitslag van het referendum over onafhankelijkheid van de deelstaat.

Oryzon zou dan het eerste beurgenoteerde bedrijf zijn dat om deze reden Catalonië verlaat, meldt Het Financieele Dagblad (FD) woensdag. Een deel van de productie zal straks nog wel in Barcelona worden gedaan.

Het bedrijf heeft volgens het FD dinsdagavond aan de Spaanse toezichthouder CNMV laten weten dat de verhuizing heeft te maken met de wens om "de operationele activiteiten te optimaliseren en de relatie met aandeelhouders te verbeteren".

Topman Carlos Buesa wil tegenover de Spaanse krant CincoDías niet bevestigen of de ontwikkelingen in Catalonië van invloed zijn geweest op het besluit. Hij heeft alleen gezegd dat alles meeweegt.

Klappen

Het bedrijf heeft op de beurs al rake klappen gehad. De koers van het aandeel is op maandag en dinsdag in totaal 11 procent in waarde gedaald.

Eerder deze week hebben analisten van de Franse bank Société Générale een lijst gepubliceerd met achttien beursbedrijven die flink geraakt kunnen worden door de onrust in Catalonië.

Vertrek

De Catalaanse banken CaixaBank en Banco Sabadell staan op deze lijst en hebben eerder gehint op een vertrek uit Catalonië als de onafhankelijkheid wordt uitgesproken.

Ook de Spaanse energiebedrijven Iberdrola, Endesa en Gas Natural worden genoemd. Daarnaast staan Mediaset España, het moederbedrijf van kledingketen Zara (Inditex), het Franse energiebedrijf Suez en supermarktbedrijf DIA ook op de lijst.