Het gewelddadig verlopen referendum over onafhankelijkheid voor de Spaanse regio Catalonië krijgt voor Spanje mogelijk nog een financieel staartje. 

Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwt dat een verdere escalatie van de spanningen tussen Catalonië en de nationale regering in Madrid negatieve gevolgen kan hebben voor het oordeel over de Spaanse kredietwaardigheid. Dat betekent dat Spanje dan meer rente zou moeten gaan betalen op staatsleningen.

Moody's wijst er onder meer op dat de oplopende spanningen het uitvoeren van beleid door de Spaanse regering zou kunnen bemoeilijken, bijvoorbeeld het opstellen van een begroting.

Ook kan de positie van de Spaanse premier Mariano Rajoy worden verzwakt door het gewelddadige politieoptreden tijdens het referendum, waarbij 90 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid koos.

Moody's denkt overigens dat de kans op een onafhankelijk Catalonië klein is. Het bureau houdt rekening met de mogelijkheid dat Madrid zich beroept op de Spaanse grondwet en daarbij de directe controle neemt over Catalonië.

Waarschijnlijker zullen er vervroegde regionale verkiezingen worden gehouden, waarna de relatie tussen Catalonië en Madrid hervormd zal worden, aldus Moody's.

Waarom wil Catalonië een onafhankelijke staat?
111
Waarom wil Catalonië een onafhankelijke staat?