Een groep buitenlandse werknemers voert actie voor de poort van kunstmestproducent Yara in Sluiskil. Ze eisen achterstallige betalingen voor werk bij de bouw van een nieuwe fabriek in de Zeeuwse plaats.

Volgens regionale media gaat het om ongeveer 75 werknemers van Italiaanse en Roemeense komaf. Ze zouden een groep van tweehonderd werknemers vertegenwoordigen die per persoon nog duizenden euro’s tegoed hebben.

De mannen werken voor een Italiaanse onderaannemer aan een nieuwe fabriek. Die is bijna af, maar ze hebben al twee maanden geen loon ontvangen.

Contracten

Bestuurder Peter Vlaming van CNV vermoedt dat de werknemers een procedure in hun land van herkomst zullen moeten starten als ze nog iets van hun geld willen terugzien. Hij zegt daar wel bij dat hij de contracten niet heeft ingezien. Het is de bond daarom niet helemaal duidelijk of de werknemers onder het Nederlands recht vallen of niet.

Yara zegt tegen Omroep Zeeland dat de schuld bij de onderaannemer ligt. Het zou gaan om een bedrijf waar wel meer klanten problemen mee hebben. Yara is in gesprek met de aannemer die de Italianen heeft ingehuurd. 

Het werk aan de nieuwe fabriek ligt stil en de oplevering dreigt te moeten worden uitgesteld.