AMSTERDAM - Thomas Cook heeft 3,2 miljoen euro schade geleden doordat de touroperator het contract met luchtvaartmaatschappij Holland Exel heeft opgezegd. De reisorganisatie moest snel vervangende vluchten regelen voor haar passagiers en was veel geld kwijt aan annuleringen. Dat zei advocaat W. van Baren van Thomas Cook woensdag.

Thomas Cook eist een schadevergoeding van zeker 2,5 miljoen euro. Volgens de advocaat werd de reisorganisatie gedwongen het contract met Holland Exel open te breken, omdat de vluchten van de maatschappij in gevaar kwamen door grote financiële problemen.

Garanties

Om het geld terug te krijgen, richt Thomas Cook zich op garanties die het vastgoedbedrijf Imca en kredietverzekeraar Atradius hebben afgegeven. Deze garanties waren onderdeel van het contract tussen de reisorganisatie en Holland Exel.

Verlopen

Deze bedrijven weigeren echter te betalen, omdat de garanties afgelopen oktober zouden zijn verlopen. De touroperator heeft daarom een kort geding aangespannen, dat woensdag voor de rechtbank kwam.