Beleggers lijken iets minder vertrouwen te hebben in de beurs. Een beleggersbarometer van ING komt deze maand vier punten lager uit en staat op een stand van 141 punten.

Na de piek in mei van dit jaar (150), lijkt de licht dalende trend zich voort te zetten, meldt de bank zaterdag op basis van een enquête onder beleggers.

De verwachtingen voor de komende maanden zijn wel positief. Ongeveer 60 procent van de ondervraagde beleggers verwacht een verbetering van de economische situatie in Nederland.

Ruim de helft van de ondervraagden verwacht dat de waarde van hun beleggingsportefeuille in de komende drie maanden zal stijgen.

Beleggers lijken beïnvloed te worden door een minder hard stijgende beurs. Gemiddeld verwacht de belegger dat de AEX het jaar afsluit op 500 punten. Vrijdag sloot de beurs op een stand van 537 punten.

"Van euforie lijkt dan ook geen sprake", zegt Bob Homan, directeur ING Investment Office. "Overoptimisme leidde nog wel eens tot het nemen van te grote risico's. Met dergelijke verwachtingen kan je moeilijk zeggen dat beleggers overoptimistisch zijn en dat zie je terug in hun beleggingsstrategie."

Meer beleggers dan de afgelopen maand, namelijk 39 procent, vinden het moeilijk om aan te geven welk aandeel het meeste rendement zal opleveren. In het aandeel ASML geloven beleggers het meest: 13 procent van de beleggers verwacht hiervan het meeste rendement.