Air France-KLM onderhandelt met zijn Indiase branchegenoot Jet Airways over een verdieping van de bestaande samenwerking. De twee bedrijven willen hun vluchten tussen Europa en India onderbrengen in een joint venture.

Dit meldt de Franse zakenkrant La Tribune. De onderhandelingen zijn volgens de krant in een vergevorderd stadium en de uitkomst kan mogelijk al in november worden gepresenteerd. 

Air France-KLM werkt ook al via joint ventures samen met Delta Air Lines en Virgin Atlantic voor vluchten naar Amerika, en op Chinese routes met China Southern.

In zo'n gezamenlijke onderneming stemmen de deelnemers hun vluchtschema's op elkaar af en worden de kosten en baten van intercontinentale vluchten gedeeld. Afgezien van fusies en overnames is het de nauwste vorm van samenwerking die bestaat in de luchtvaartbranche.

Partners

Air France-KLM haalde eerder dit jaar al de banden aan met Delta en China Eastern, een andere Chinese samenwerkingspartner. Die bedrijven kondigden aan een belang van elk 10 procent te nemen in het Frans-Nederlandse concern, dat op zijn beurt 31 procent van de aandelen koopt bij het Britse Virgin Atlantic.

Met dergelijke samenwerkingsverbanden zorgen luchtvaartmaatschappijen ervoor dat zij reizigers een zo breed mogelijk scala aan verbindingen over de hele wereld kunnen aanbieden, zonder zelf naar al die bestemmingen te hoeven vliegen. Zogenoemde codeshareovereenkomsten met kleinere spelers maken het netwerk nog fijnmaziger.

De samenwerking tussen Air France-KLM en Jet Airways kwam in 2014 tot stand. Vorig jaar verruilde het bedrijf Brussel voor Schiphol als knooppunt voor zijn vluchten tussen India en Europa. Dat leverde de luchthaven bij Amsterdam een aantal aantrekkelijke nieuwe bestemmingen op.