DEN BOSCH - De Belastingdienst heeft bij de verwerking van de elektronische aangifte honderden fouten gemaakt. Belastingadviseurs in heel Nederland krijgen dagelijks klachten over voorlopige aanslagen die niet kloppen. Zo is in sommige gevallen de hypotheekrenteaftrek opgeteld in plaats van afgetrokken.

Dit heeft de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) woensdag gesteld. Volgens de NOAB gaat het vooral fout bij de verwerking van het zogeheten Q-biljet, een nieuw elektronisch aangiftebiljet. "Mensen die geld terug verwachtten, moeten plotseling betalen door deze fouten", zo schetst een woordvoerder van de NOAB het probleem.

Hij verwacht nog veel meer klachten. "De grote stroom aangiften moet nog op gang komen, ik schat dat pas 10 tot 15 procent is verstuurd."

Naast de foute verwerking van de hypotheekrente gaat er ook veel mis met de belastingvrije voet. Ook hebben de kantoren van de NOAB klachten ontvangen over het huurwaardeforfait dat buiten beschouwing zou zijn gelaten.

"De klachten komen bij ons terecht, terwijl de fouten duidelijk door de Belastingdienst zijn gemaakt. We willen daarom dat de Belastingdienst via een brief excuses aanbiedt", aldus de woordvoerder. Naast excuses eist de NOAB ook vergoeding van de kosten voor de verwerking van de klachten.

De NOAB verzorgt voor ruim 60.000 ondernemers de administratie en geeft fiscale adviezen. Voor 200.000 particulieren doet de orde de belastingaangifte.