De Wereldbank heeft vrijdagochtend goedkeuring gegeven aan een lening van 150 miljoen dollar (bijna 130 miljoen euro) aan de Dominicaanse Republiek. Het land kan zich met het geld beter voorbereiden op natuurrampen.

Het was de eerste onvoorziene lening aan een Caribisch land die de Wereldbank goedkeurde nadat meerdere orkanen deze maand over het gebied raasden.

Met het geld kunnen landen geholpen worden om zich voor te bereiden op natuurrampen, zonder dat het ten koste gaat van andere ontwikkelingsprogramma's, verklaart de Wereldbank.

De Dominicaanse Republiek werd eerst getroffen door orkaan Irma, waarna Maria ook nog over het eiland trok. Huizen en de infrastructuur van het land raakten beschadigd.

Risico's

"Dit geld zal ons helpen om de risico's van natuurrampen te verminderen", zei de president van de Dominicaanse Republiek Danilo Medina.

Volgens Tahseen Sayed, directeur van het Caribische deel van de Wereldbank, is de "belangrijkste les om te investeren in preventie". Zo kan volgens hem snel gereageerd worden bij natuurrampen.

De schade die de Dominicaanse Republiek per jaar oploopt door natuurrampen wordt geschat op 420 miljoen dollar (350 miljoen euro).