AMSTERDAM - De Nederlandse banken lijken zich er voorlopig bij neer te leggen dat de klant in het buitenland gratis kan pinnen. Dat is het gevolg van een regel uit Brussel dat banken vanaf 1 juli dezelfde kosten moeten rekenen voor binnenlandse als voor buitenlandse geldopnamen.

SNS Bank heeft als eerste toegegeven dat de klant straks op vakantie net als thuis gratis geld uit de muur kan halen. "Bij SNS is een binnenlandse opname nu gratis, dus de buitenlandse wordt dat voorlopig ook" aldus een woordvoerster woensdag. De bank bezint zich wel op manieren de gederfde inkomsten op een andere wijze terug te verdienen.

Andere banken neigen naar hetzelfde standpunt. ING Bank heeft nog geen formeel besluit genomen. Voor Fortis geldt hetzelfde, maar een woordvoerster zegt dat de bank natuurlijk de marktontontikkelingen volgt.

ABN Amro laat weten dat de bank zich aan de Europese regel houdt dat er geen verschil mag bestaan tussen binnen- en buitenlandse tarieven. "En als we in Nederland geld hadden willen gaan vragen, dan hadden we dat onze klanten allang verteld", aldus een woordvoerder.