Een voormalig topbestuurder bij Volkswagen, Wolfgang Hatz, is opgepakt in verband met het onderzoek naar het dieselschandaal rond de Duitse autobouwer. Dat melden verscheidene Duitse media.

Volkswagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak, toen bleek dat het bedrijf jarenlang had valsgespeeld bij toelatingstests voor dieselmotoren. Die waren voorzien van verboden software, waardoor ze in het laboratorium veel schoner uit de bus kwamen dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg waren.

Hatz had hoge functies bij VW-dochters Audi en Porsche, maar vertrok vorig jaar met een flinke vertrekregeling. Hij gold volgens Süddeutsche Zeitung als een vertrouweling van ex-topman Martin Winterkorn, die kort nadat het fraudeschandaal aan het licht kwam ook al met een gouden handdruk afscheid nam.

Hooggeplaatst

Hoewel justitie volgens Duitse media meer kopstukken van met name Audi in het vizier heeft, is niet eerder een bestuurder opgepakt die zo hoog in de boom zat als Hatz. Hij was van 2001 tot en met 2007 verantwoordelijk voor de ontwikkeling van motoren bij Audi, daarna voor de portefeuille onderzoek en ontwikkeling bij Porsche.

Volkwagen heeft tot dusver steeds gezegd dat de hoogste topbestuurders bij het autoconcern niets afwisten van het bedrog. Hatz' arrestatie maakt het volgens Duitse media een stuk lastiger om dat vol te blijven houden.

Schadeclaims

De affaire heeft al geleid tot de nodige boetes en schikkingen, waar bij elkaar vele miljarden mee gemoeid zijn. In de Verenigde Staten zijn al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Ook lopen talloze schadeclaims tegen het bedrijf.