UTRECHT - Rabobank heeft het afgelopen jaar goede zaken gedaan. Het concern zag de nettowinst met 12 procent toenemen tot 1,5 miljard euro, zo liet het woensdag weten. De stijging komt overeen met de eerdere prognose van de bank en de doelstelling voor de langere termijn.

Als belangrijkste reden voor de winstgroei noemt Rabo de sterke stijging van de baten. Deze pakten met 10,1 miljard euro 11 cent hoger uit dan in 2003. Topman B. Heemskerk zei woensdag in een toelichting dik tevreden te zijn met de resultaten van het afgelopen jaar. "We hebben ondanks het aarzelende economische herstel een succesvol resultaat geboekt."

Dotaties

Het bedrijfsresultaat (voor belastingen) bij de lokale banken, de kern van het bankbedrijf, steeg met 3 procent tot 1,5 miljard euro. Volgens Rabo stond het resultaat onder druk van dotaties aan de kredietvoorzieningen. De baten lieten een stijging zien van 4 procent.

Concurrentie

De rentewinst van het concern steeg met 5 procent tot 6,2 miljard euro. Deze groei vlakte af door een verdere afname van de rentemarge. Dit kwam vooral door de felle concurrentie op de hypotheek- en spaarmarkt.

Bedrijfslasten

Over de hele breedte van het bedrijf had Rabo te maken met een toename van de bedrijfslasten van 8 procent. Een voorziening van 120 miljoen euro voor een reorganisatie bij Rabobank Nederland was de belangrijkste oorzaak van de toename.

Rabobank kondigde afgelopen juni Operatie Service aan. Met die ingreep wil de bank de dienstverlening van de centrale organisatie aan de lokale banken verbeteren.