AMSTERDAM - Verzekeraar Delta Lloyd heeft het afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 302 miljoen euro. Dat is ruim 22 procent meer dan in het voorgaande boekjaar. Het bedrijf dankt de winstgroei aan hogere inkomsten uit verzekeringspremies, terwijl de kosten nagenoeg gelijk bleven.

De premie-inkomsten van de verzekeraar kwamen uit op 5,6 miljard euro. Deze groei van 13 procent werd op eigen kracht gerealiseerd, zo blijkt uit de jaarcijfers die Delta Lloyd woensdag publiceerde.

Bij het belangrijke onderdeel dat levensverzekeringen en pensioenen verkoopt, stegen de premie-inkomsten met 16 procent tot 3,6 miljard euro. De inkomsten uit schadeverzekeringen noteerden eveneens een groei van 16 procent, terwijl de zorgtak een kleine min liet zien.

Belastingen

Het resultaat voor belastingen bedroeg vorig jaar 409 miljoen euro, een record. Van dit bedrag kan 194 miljoen euro worden toegeschreven aan koerswinsten op de beleggingsportefeuille. Daarmee is de winst minder afhankelijk van beleggingsopbrengsten dan in de voorgaande jaren, aldus Delta Lloyd.

Het bedrijf verwacht dat alle verzekeringsonderdelen ook dit jaar meer premie-inkomsten zullen binnenhalen. Ook zal de positie op de Nederlandse hypothekenmarkt verbeteren. Afgelopen jaar toonde de verkoop van hypotheken een groei van bijna 30 procent, waardoor Delta Lloyd inmiddels voor 9 miljard euro aan hypotheken beheert.

Tegenover de groeiverwachtingen zullen ook hogere kosten staan, zo voorziet de verzekeraar. De kosten zullen volgend jaar 10 procent hoger komen te liggen door de invoering van de nieuwe boekhoudregels IFRS.

Onder het nieuwe boekhoudregime werken de beleggingsresultaten van Delta Lloyd ook sterker door in de winstcijfers. De verzekeraar spreekt daarom geen winstverwachting uit voor het lopende boekjaar.