Luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt ook vanaf november nog vluchten. Daarmee schopt de luchtvaartmaatschappij de reisplannen van nog eens zo'n 400.000 reizigers in de war.

De Ierse prijsvechter zet vanaf november tot en met maart slechts 375 van zijn 400 vliegtuigen in. Vanaf april gaat het om 435 van 445 vliegtuigen. Volgens de maatschappij gaat het om minder dan een vlucht per dag die geannuleerd wordt.

Ryanair zet de stap om roosterproblemen op te lossen. Die ontstonden door een andere indeling van de verlofperiode waardoor veel personeelsleden in de laatste maanden van het jaar nog verlof op moesten nemen.

Vertragingen

Dat leidde vervolgens tot onderbezetting en vertragingen en daarom besloot het bedrijf de afgelopen maand al om vluchten te schrappen.

Door de groeiplannen op een lager pitje te zetten, is minder personeel nodig en ontstaat er ruimte om al het personeel verlof op te laten nemen. Volgens Ryanair zijn er door deze ingrepen geen verdere annuleringen meer nodig.

Voucher

De door de nieuwe annuleringen getroffen reizigers zijn overgeboekt of hebben hun geld teruggekregen. Daarnaast biedt Ryanair hen een voucher aan van 40 euro per vlucht.

Ook de 315.000 reizigers die in september en oktober door annuleringen waren getroffen, krijgen zo'n voucher. Dat bedrag komt volgens de maatschappij bovenop de wettelijke compensatie die ze krijgen.