Een consortium van bedrijven heeft in de Noordzee, ongeveer 20 kilometer boven Schiermonnikoog, een ''commercieel interessant" gasveld ontdekt.

Dat blijkt woensdag uit een exploratieboring van een consortium van Hansa Hydrocarbons, Oranje-Nassau Energie en Energiebeheer Nederland (EBN). Volgens de ontdekkers heeft de proefboring de verwachtingen overtroffen.

Topman John Martin van Hansa spreekt van een ''substantieel volume". Er zullen meer putten geboord moeten worden om het veld goed in beeld te krijgen om het gas uiteindelijk te kunnen winnen. Dat zal nog minstens vier tot vijf jaar in beslag nemen. Het veld strekt zich uit tot onder Duitse wateren.

De Hansa-topman deed geen uitspraken over de hoeveelheid gas die in de grond zit. Het Financieele Dagblad (FD) schrijft over een gasveld van bijna 60 miljard kubieke meter, de grootste vondst van de afgelopen jaren.

De winbare gasvoorraad van het gasveld in Slochteren wordt geraamd op ongeveer 2.800 miljard kubieke meter, al werd die in eerste instantie veel kleiner ingeschat.