AMSTERDAM - De winstwaarschuwingen van een aantal Amerikaanse technologiebedrijven hebben beleggers op de Europese beurzen woensdag flinke schrik aangejaagd. Oracle voldeed dinsdag nabeurs met zijn kwartaalresultaten nog aan de verwachtingen, maar chipfabrikant AMD en computermaker Apple deden het optimisme op herstel van de economie verdampen.


Bekijk video

De graadmeter van de meestverhandelde aandelen in Amsterdam, de AEX-index, stond rond half twaalf 1,84 procent lager op 438,99 punten. Vooral technologiebedrijven kelderden. CMG stond 6,74 procent lager, Getronics 4,62 procent en ASML 3,92 procent. Beleggers zien de toekomst voor deze bedrijven minder gunstig door de winstwaarschuwingen uit de Amerikaanse technologiehoek dinsdag.

Modebedrijf Gucci daarentegen pakte 1,4 procent winst na meevallende kwartaalcijfers. Onder de lokale bedrijven was het kwakkelende kabelbedrijf Versatel de grootste stijger (6 cent of ,09 procent) na de aankonding dat uitstel van betaling wordt aangevraagd.

Koersdalingen

Naast de technologie-tegenvallers zijn ook koersdalingen op de Amerikaanse beurs dinsdag zijn debet aan de dalingen. De beurs is de afgelopen maand al flink naar beneden gevallen. Maandag leek het Damrak te herstellen van een fikse koersdaling in de voorgaande weken. Dinsdag toonde de Amsterdamse een lichte winst, temidden van dalingen op bijna alle andere beurzen.

Ook elders in Europa daalden de beurzen woensdag aanvankelijk rap, maar tegen de middag waren de grootste verliezen achter de rug. In Frankfurt ging de DAX-index 1,6 procent terug. Infineon leed hier flinke schade door de Amerikaanse winstwaarschuwingen. Het Duitse softwarebedrijf koerste procent tegen de middag 2,4 procent lager.

In Parijs daalde de CAC-index 1,3 procent. Het Franse telecombedrijf Alcatel liep meeste averij op met een daling van ,16 procent. Londen hield de schade beperkter. De FTSE verloor 0,8 procent. Ook hier vielen technologiefondsen door de mand.

Euro

Op de valutamarkt steeg de euro ten opzichte van de dollar verder. De dollar noteerde aan het einde van de ochtendhandel ,9555 euro. Dat betekende voor de Amerikaanse munt een dieptepunt in de afgelopen zeventien maanden. De slotkoers in New York bedroeg dinsdag nog 0,9511 dollar. Ten opzichte van het pond sterling noteerde de euro woensdagochtend 0,6405.