AMSTERDAM - Het gebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) is dinsdagochtend vanaf 08.50 uur een uur lang afgesloten door 55 actievoerende boeren. De actievoerders zijn naar eigen zeggen boos vanwege de 'maffiose praktijken die de SER en LTO Nederland erop nahouden' bij de instandhouding van de productschappen.

De politie maakte proces-verbaal op waarna de actievoerders vertrokken, zegt woordvoerder Pieter Hoff van de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF). De boeren zijn lid van de NVAF. Volgens hen weigert de SER te kijken of de productschappen goed functioneren. Dat zou moeten gebeuren, omdat het Productschap Tuinbouw volgens de actievoerders verantwoordelijk is voor het miljoenenverlies dat is geleden bij de Floriade in 2002.

Koffie en snert

Volgens Hoff verliep de demonstratie 'heel vriendelijk'. Mensen die door de boeren de toegang tot het SER-gebouw geweigerd werd, kregen koffie of snert. De actievoerders zijn vrijwillig vertrokken om arrestaties te voorkomen. Hoff: "Als je gearresteerd bent, kun je niet werken. Geen werk betekent geen inkomsten."

De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) liet vorig maand weten het Productschap Tuinbouw in stand te willen houden. Dit stelde LTO naar aanleiding van de kritiek van de NVAF. Die vindt dat boeren ten onrechte geen zeggenschap hebben in het productschap, maar hiervoor wel moeten betalen. Het bestuur van de NVAF zegt tegen een eventuele afgrendeling te zijn, maar kan begrip opbrengen voor de actie.

Eind januari bezetten ongeveer honderd sympathisanten van de NVAF het kantoor van het Productschap Tuinbouw in Zoetermeer. De bezetters streefden ook toen naar de opheffing van het productschap en de versterking van LTO-Nederland, de branchevereniging.

De Tweede Kamer stemt dinsdag over de toekomst van de productschappen.