Telecombedrijf Telia schikt voor 274 miljoen dollar (229 miljoen euro) een corruptiezaak met het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland.

Drie in Rotterdam gevestigde dochterbedrijven van Telia zijn akkoord gegaan met een voorstel van het OM om de zaak op deze manier af te handelen.

Het OM maakte de transactie donderdagavond bekend. De zaak draait om omkoping en valsheid in geschrifte in Oezbekistan.

Volgens justitie betaalden de Nederlandse dochterbedrijven de oudste dochter van de toenmalige president van het Aziatische land, Islam Karimov, jarenlang steekpenningen. Ze maakten daarbij gebruik van de Nederlandse financiële sector.

Amerikaanse autoriteiten

Ook met de Amerikaanse autoriteiten heeft de multinational, die het hoofdkantoor in Stockholm heeft, een schikking getroffen. In totaal is het aan alle transacties 965 miljoen dollar kwijt (809 miljoen euro).

Het OM vindt dat "een passende afdoening". "Corruptie zorgt voor concurrentievervalsing en het vormt een ernstige aantasting van de integriteit van overheden, met grote morele en politieke gevolgen", schetst justitie de ernst van de zaak.

"Door een internationale aanpak wordt duidelijk gemaakt dat corruptie niet wordt getolereerd en dat hoge straffen worden opgelegd."

Brievenbusfirma

De dochter die de steekpenningen in ontvangst nam, Gulnara Karimova, controleerde de telecommarkt van de voormalige Sovjetrepubliek, constateerde de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) na onderzoek. "Zonder haar toestemming was het onmogelijk om op de Oezbeekse telecommarkt te opereren."

Telia betaalde Karimova via een brievenbusfirma op Gibraltar zeker 314 miljoen dollar (263 miljoen euro). Ook gingen vele miljoenen naar liefdadigheidsinstellingen. Een aantal daarvan was volgens het OM gelieerd aan Oezbeekse overheidsfunctionarissen.

Schoon schip

Naar de corruptiezaak lopen nog meer onderzoeken. Zo wordt ING ervan verdacht "ongebruikelijke transacties" door een ander betrokken bedrijf, Vimpelcom, niet of te laat te hebben gemeld en is de accountant van dat bedrijf als verdachte aangemerkt.

Telia heeft volgens het OM meegewerkt en intern schoon schip gemaakt. Corrupte medewerkers zijn ontslagen en de hele top van het bedrijf is inmiddels vervangen. Het telecombedrijf wil bovendien de hele divisie waar de Oezbeekse tak onder valt afstoten.