Versatel heeft een schuld van ongeveer 1,7 miljard euro

AMSTERDAM - Telecombedrijf Versatel

Bekijk video

Versatel start in de Verenigde Staten ook uitstel van betaling door middel van een zogeheten 'chapter 11' procedure. Het uitstel geldt alleen voor de holding. Volgens de onderneming hebben de procedures geen betrekking op de werkmaatschappijen, medewerkers, leveranciers en de operationele activiteiten.

1,7 miljard euro schuld

Versatel heeft een schuld van ongeveer 1,7 miljard euro. In maart kondigde het bedrijf al aan eventueel uitstel van betaling aan te vragen om onwillige obligatiehouders te dwingen akkoord te gaan met een plan om schulden te ruilen voor cash en aandelen.

Versatel biedt een bedrag van 350 miljoen euro en een aandelenbelang van 80 procent. Daarmee verandert Versatel, als het lukt, van een door schulden geplaagde onderneming opeens in een bedrijf met een sterke balans. Versatel moet ook wat doen aan de schuldenlast, want de interestkosten rijzen de pan uit.

In 2001 betaalde het bedrijf 184,1 miljoen aan rentelasten. Mede daardoor kwam het nettoverlies hoger uit dan de omzet. In 2001 verloor de onderneming 378,6 miljoen euro, tegen 421,3 miljoen in het jaar 2000. De omzet nam 41 procent toe tot 255 miljoen euro.

Midkap

Als gevolg van de financiele problemen degradeerde het aandeel Versatel in maart van de belangrijkste beursgraadmeter AEX-index naar de MidKap-index. Versatel zit op het strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs.