Federal Reserve houdt de rente in de VS op hetzelfde niveau

Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten blijft onveranderd. Dat maakt de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, woensdag bekend na afloop van zijn tweedaagse beleidsvergadering.

De rente wordt gehandhaafd op 1 tot 1,25 procent. Het besluit was algemeen verwacht op de financiële markten. In juni verhoogde de centrale bank de rente nog. De Fed houdt vast aan zijn verwachting dat de rente in 2017 nog één keer verhoogd zal worden, waarschijnlijk in december.

De Fed stelt verder dat in oktober zal worden begonnen met het afbouwen van zijn omvangrijke balans van ongeveer 4.500 miljard dollar die werd opgebouwd door het opkoopbeleid.

Daarbij kocht de Fed in de nasleep van de financiële crisis staatsobligaties en hypotheekgerelateerde leningen op om zo de economie te stimuleren.

Unaniem

Binnen het beleidsbepalende comité van de centrale bank was het besluit om de rente te handhaven en volgende maand te starten met de afbouw van de balans unaniem.

De Fed herhaalt zijn verwachting dat de rente geleidelijk zal worden verhoogd. Dit gebeurt volgend jaar waarschijnlijk in drie rentestappen.

Harvey

In een verklaring bij het rentebesluit verklaarde de Fed dat de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft aantrekken en dat de economische activiteit dit jaar bescheiden toeneemt.

De schade door de zware orkanen Harvey en Irma zal een tijdelijk effect hebben op de economie. Maar naar verwachting zullen de orkanen geen grote impact hebben op de langere termijn.

Prognose

Verder kwam de Fed ook met nieuwe prognoses voor de economische groei en inflatie. De Amerikaanse economie zal dit jaar met 2,4 procent groeien, terwijl eerder op 2,2 procent werd gerekend.

Er wordt voor dit jaar een inflatie voorspeld van 1,5 procent. Eerder werd een inflatie van 1,7 procent verwacht. De Fed mikt op een inflatie van ongeveer 2 procent. Naar verwachting van de Fed zal in 2019 die inflatiedoelstelling bereikt worden.

Fed-voorzitter Janet Yellen zei een toelichting op het rentebesluit dat een geleidelijke verhoging van de rente nog steeds gepast is, al is het beleid niet vooraf vastgelegd. De afbouw van de balans zal geleidelijk en voorspelbaar verlopen, aldus Yellen.

Lees meer over:
Tip de redactie