TOKIO - Het Japanse elektronicaconcern Sony krijgt voor het eerst sinds de oprichting in 1946 een niet-Japanner aan het roer. Volgens de onderneming zal de geboren Brit Howard Stringer in juni aantreden als de nieuwe topman.

Met de benoeming van Stringer komt Sony tegemoet aan de wensen van beleggers, die niet te spreken waren over de prestaties van het elektronicaconcern en een duidelijke koers misten. Hij zal de plaats innemen van Noboyuki Idei, die in 2000 aantrad als de hoogste man van Sony. Op de algemene aandeelhoudersvergadering in juni moet de benoeming worden bezegeld.

Journalist

De 63-jarige Stringer leidt momenteel de Amerikaanse tak van Sony. Hij is ook plaatsvervangend bestuursvoorzitter. Stringer werd in Wales geboren en studeerde geschiedenis aan de universiteit van Oxford. Hij was jarenlang journalist en televisieproducent en wist zich bij de Amerikaanse zender CBS uiteindelijk op te werken tot voorzitter.

Daarna trad hij aan als bestuursvoorziter bij het Amerikaanse media- en technologiebedrijf Tele-TV. Bij Sony speelde Stringer vorig jaar een belangrijke rol bij de overname van MGM, de legendarische Amerikaanse film- en televisiestudio's. Stinger werd in 1985 genaturaliseerd tot Amerikaan. Hij spreekt geen Japans.

Samsung

De komst van de nieuwe topman is bedoeld om de resultaten van de divisie consumentenelektronica van Sony te verbeteren. Sony is onder meer bekend van de Vaio-computers en Playstation. Het concern ondervond de afgelopen jaren steeds meer concurrentie van vooral Aziatische bedrijven als Samsung, die hun positie op de markt wisten te versterken door de prijzen van hun producten te verlagen. Op de beurs verloor het Japanse concern in vijf jaar tijd bijna driekwart van zijn waarde.

Winstwaarschuwing

Twee maanden geleden kwam Sony met een winstwaarschuwing voor zijn belangrijke elektronicadivisie. Een jaar eerder moest het bedrijf ook al zijn resultaten naar beneden bijstellen. Ook de omzetdoelen voor het lopende boekjaar zijn verlaagd.

Sony is op de beurs ongeveer 36 miljard dollar waard. Dat is ongeveer zoveel als de Amerikaanse computerfabrikant Apple, dat echter een veel kleinere omzet maakt. Op de beurs in Tokio werd de benoeming van Stringer maandag goed ontvangen. Het aandeel pakte ongeveer anderhalf procent.

In de top van het Japanse concern zijn nog meer wijzigingen doorgevoerd. De 54-jarige Ken Kutaragi treedt terug als vice-voorzitter, maar hij zal de divisie waar videospelletjes worden gemaakt wel blijven leiden. De 63-jarige Kunitake Ando zal als voorzitter het veld moeten ruimen, al blijft hij wel als adviseur aan het concern verbonden. In zijn plaats komt Ryoji Chubachi.