Postbedrijf Sandd neemt branchegenoot Van Straaten Post over om zo de concurrentie aan te kunnen gaan met marktleider PostNL.

Er zijn vrijdag geen financiële details bekendgemaakt. Het samengaan moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Volgens de partijen vullen de dienstverlening van Sandd en die van Van Straaten Post elkaar goed aan en is er nu een sterk alternatief voor marktleider PostNL.

Landelijke dekking

Samen gaan Sandd en Van Straaten zowel consumenten als de zakelijke markt bedienen met landelijke dekking en vijfdaagse bezorging.

Bij Van Straaten Post werken meer dan 1.100 mensen. Sandd verwacht dat het fusiebedrijf dit jaar een omzet zal draaien van 195 miljoen euro, met ruim twintigduizend werknemers.

De overname moet in het vierde kwartaal afgerond worden.

Personele wijzigingen

Binnen het management van Sandd zijn in de afgelopen tijd verschillende wijzigingen doorgevoerd om het bedrijf voor te bereiden op de stap naar de zakelijke markt.

Oprichter en topman Paul van Straaten van het in 2004 opgerichte Van Straaten Post zal de functie van commercieel directeur gaan uitvoeren binnen het nieuwe fusieconcern.

Rob Brakenhoff is aangesteld als bestuursvoorzitter van het nieuwe postbezorgbedrijf, voormalig topman Ronald van de Laar van Sandd is nu president-commissaris.

Vakbonden verbaasd

De vakbonden FNV, CNV en BVPP laten weten "stomverbaasd" te zijn over de overname. ''Sandd geeft steeds aan dat het geen geld heeft om te voldoen aan de wettelijk verplichte norm van 80 procent personeel met een arbeidsovereenkomst. En nu blijkt er opeens wel geld om een grote overname te doen. In hoeverre houdt die club ons structureel voor het lapje?'', vraagt FNV-bestuurder Ger Deleij zich af.

Volgens hem is Sandd bezig met een race naar de bodem op arbeidsvoorwaarden. ''Onzekere contracten en lage vergoedingen, dat is het verdienmodel. De goedkopere postzegel gaat ten koste van de werknemers. De liberalisering van de postmarkt heeft volledig gefaald.''