EasyJet gaat in samenwerking met andere luchtvaartmaatschappijen vliegtickets verkopen naar verre bestemmingen. Zelf zorgt het bedrijf daarbij voor doorreismogelijkheden binnen Europa.

Klanten kunnen vanaf woensdag tickets voor vluchten van andere luchtvaartmaatschappijen boeken via de website van easyJet. Ze kunnen dan na een vlucht met easyJet overstappen op een intercontinentale vlucht van een ander bedrijf.

In eerste instantie loopt dat via de Londense luchthaven Gatwick. Het gaat om vluchten van Gatwick naar Noord- en Zuid-Amerika en het Verre Oosten.

Punctualiteit

De nieuwe dienst zal geen negatieve gevolgen hebben voor de punctualiteit, belooft easyJet. De eigen dienstregeling wordt er niet voor omgegooid.

"Easyjets toestellen blijven een gemiddelde 'turn around' - aankomst op een luchthaven en vertrek met nieuwe passagiers - hebben van 25 minuten en zullen niet langer blijven wachten op aansluitende passagiers", aldus het bedrijf.

Bij de boekingen wordt een minimale overstaptijd van 2,5 uur aangehouden. "Hierdoor hebben passagiers ruim de tijd om naar hun terminal voor de aansluitende vlucht te gaan." Als dit toch niet goed gaat, dan kan de reiziger van de volgende beschikbare vlucht gebruikmaken.

"Door dit nieuwe marktsegment te ontsluiten, kan easyJet een groter deel van passagiers in heel Europa bereiken", stelt CEO Carolyn McCall van easyJet.

Norwegian

Prijsvechters zoals easyJet beperken zich doorgaans tot enkele vluchten, zonder overstapmogelijkheden. Concurrent Ryanair bracht daar eerder dit jaar al verandering in met doorverbindingen binnen Europa.

Door in samenwerking met in eerste instantie Norwegian en het Canadese WestJet intercontinentale routes te gaan aanbieden, gaat easyJet een stap verder.

"Reizen zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. We zijn daarom verheugd dat we een partnershap aangaan met een andere kwaliteitsbudgetmaatschappij als easyJet, waardoor we passagiers nog meer keuze kunnen geven", meent commercieel directeur Thomas Ramdahl van Norwegian.

WestJet

"Veel van onze passagiers maken zelf al de connectie tussen WestJet- en easyJet-vluchten. Met dit nieuwe product wordt het gemakkelijker dan ooit om door Europa te reizen vanuit Canada en terug", reageert topman Ed Sims van WestJet.

De Britse prijsvechter praat met meer branchegenoten, onder meer in het Midden-Oosten en Oost-Azië, over uitbreiding van het samenwerkingsverband.

Schiphol

Verder wil easyJet ook graag op deze manier verre vluchten aanbieden via luchthaven Schiphol. Als het easyJet lukt ook op Schiphol een partner te vinden, is KLM niet langer de enige maatschappij die de nationale luchthaven gebruikt als knooppunt voor Europese en intercontinentale vluchten.

Ook zustermaatschappij Air France krijgt er mogelijk geduchte concurrentie bij op haar eigen thuisbasis. Waar easyJet eerder weleens zinspeelde op mogelijke samenwerking met KLM op Schiphol, is dat ditmaal niet aan de orde.

''Wij zijn niet benaderd door easyJet voor een samenwerking om vluchten aan elkaar te knopen'', laat een woordvoerder van KLM desgevraagd weten. ''Als zij willen doorverbinden op Schiphol, dan zal dat met andere airlines zijn.''

Naast Schiphol staan ook andere grote luchthavens als Parijs Charles de Gaulle, Milaan Malpensa, Genève Aéroport en Aeropuerto El Prat de Barcelona op het verlanglijstje.

Loganair

EasyJet begint volgende maand ook met het aanbieden van tickets van de Schotse regionale luchtvaartmaatschappij Loganair.

Hierdoor kunnen klanten van easyJet bijvoorbeeld via Glasgow en Edinburgh met Loganair verder reizen naar de Schotse Hooglanden en Schotse eilanden.