Het moederbedrijf van Tata Steel heeft een obstakel uit de weg geruimd om de Europese activiteiten samen te kunnen voegen met die van het Duitse ThyssenKrupp. De pensioendeal van Tata in Groot-Brittannië is afgerond. 

In augustus werd een voorlopig akkoord bereikt dat nu dus definitief is. Dankzij de regeling is Tata Steel niet meer verantwoordelijk voor de pensioenverplichtingen van vele duizenden Britse staalwerkers.

Als onderdeel van de deal betaalt het staalbedrijf 550 miljoen pond (605 miljoen euro) aan het pensioenfonds en krijgt het fonds een belang van 33 procent in de Britse activiteiten.

Tata onderhandelt al meer dan een jaar met ThyssenKrupp over een samenvoeging van de Europese staaldivisies. ThyssenKrupp wilde echter geen knopen doorhakken voordat de Britse pensioenkwestie was opgelost.

Overigens is er veel weerstand tegen een fusie bij de werknemers van zowel ThyssenKrupp als Tata Nederland in IJmuiden. Zij vrezen banenverlies en sluiting van vestigingen.

ThyssenKrupp liet maandag weten dat de onderhandelingen over een fusie met Tata nog steeds lopen. Het bestuur van ThyssenKrupp zal waarschijnlijk instemmen met een samengaan en er kan deze maand een overeenkomst bereikt worden.