FRANKFURT - De rente in de twaalf landen die de euro als munteenheid hebben, verandert voorlopig niet. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag geen veranderingen aan te brengen in de huidige rentestand. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 2 procent.

Dit tarief geldt sinds juni 2003. Het ECB-besluit van donderdag, genomen tijdens het maandelijkse bestuursoverleg van de bank, was geen verrassing. Diverse analisten hadden al aangegeven dat de matige groei van de economie in de eurolanden een verhoging van de rente niet rechtvaardigt. Hogere rente remt de groei doorgaans af.

Dat de economische groei in euroland niet uitbundig is, bleek eerder deze week uit uitgelekte ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF verlaagt de raming van de groei in de eurozone voor dit jaar van 2,2 tot 1,6 procent. De grootste euro-economie, Duitsland, moet het zelfs doen met een IMF-raming die verlaagd is van 1 à 1,5 tot 0,8 procent. ook Italië staat er maar matig voor.