PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil nog niet zeggen of hij tot januari voorzitter blijft van de Eurogroep, al is hij wel van plan om zijn termijn af te maken. 

"Het is altijd mijn intentie geweest om de termijn af te maken. We gaan het zien", zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Ingewijden bevestigen dat de grote eurolanden willen dat de PvdA-minister zijn klus afmaakt, ook als er voor die tijd een nieuw kabinet zit. De PvdA zal daar geen deel van uitmaken.

Volgens bronnen zijn er "positieve signalen", al is er nog geen definitieve duidelijkheid. Dijsselbloem heeft een termijn van 2,5 jaar die nog loopt tot januari volgend jaar. Het is geen verplichting dat de Eurogroepvoorzitter minister van Financiën is, al is dat wel gebruikelijk.

De Eurogroep is het overlegorgaan van de landen die de euro hanteren. Daar maken negentien landen deel van uit.

De Franse directeur van de Europese Centrale Bank (ECB) Benoît Cœuré heeft bemoedigende woorden voor Dijsselbloem in petto: ''Jeroen is een fantastische voorzitter. We weten wat we hebben, we weten niet wat we krijgen."

Achterkamertjes

Dijsselbloem ging ook in op kritiek die de Franse EU-commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken) onlangs op hem uitte. Moscovici vindt dat de Eurogroep wel erg ondemocratisch te werk gaat en te vaak in achterafkamertjes vergadert. Vrijdag vroegde hij daaraan toe dat de groep een voorzitter nodig heeft die zich niet onttrekt aan de controle van het Europarlement.

Dijsselbloem vindt die kritiek buiten proporties. Hij zegt dat de groep de laatste jaren steeds meer naar buiten brengt, maar dat in sommige gevallen niet te voorkomen is dat moeilijke besluiten achter gesloten deuren worden genomen.

"Door het onderlinge vertrouwen werkt dat goed. Bovendien ligt ons werk in de nationale parlementen onder een kritische loep. Wij moeten tekst en uitleg geven," zegt hij.