BA verlaagt zijn tarieven voor 42 bestemmingen op het vasteland van Europa

LONDEN - British Airways (BA) gaat goedkoper vliegen op een aantal bestemmingen in Europa. De Britse luchtvaartmaatschappij hoopt hierdoor klanten terug te winnen die nu kiezen voor erkende prijsbrekers als EasyJet en Ryanair.

BA verlaagt vanaf donderdag zijn tarieven voor 42 bestemmingen op het vasteland van Europa, voornamelijk in Frankrijk en Italië. Dat is eenderde van alle bestemmingen waarop de maatschappij vanuit Groot-Brittannië op vliegt. De prijsverlaging kan oplopen tot 80 procent. Onder het nieuwe prijssysteem kost bijvoorbeeld een doordeweekse retourvlucht van Londen naar Parijs 69 pond (107 euro) in plaats van 298 pond.

BA is niet van plan alle methodes van de budgetmaatschappijen te kopiëren. De maatschappij gaat klanten wel aanmoedigen om hun ticket via internet te boeken. Ook worden reizigers niet langer verplicht om een dag te overnachten alvorens zijn tegen een gereduceerd tarief kunnen terugvliegen.

De maatschappij wil haar traditionele service aan passagiers handhaven, zoals keuze van zitplaats en gratis voedsel en drank. "We nemen over wat zij goed doen (de budgetmaatschappijen) en combineren dat met wat wij goed doen", aldus een BA-woordvoerder.

De Britse maatschappij lijdt net als andere traditionele luchtvaartondernemingen onder het succes van maatschappijen die goedkope vluchten zonder franje aanbieden. Ook de terugval in transatlantische vluchten als gevolg van de aanslagen op 11 september 2001 is hard aangekomen bij BA.

Tot vorig jaar had BA zijn eigen budgetmaatschappij, in 1998 opgericht als antwoord op EasyJet. Dit bedrijf, Go, werd in 2001 verkocht aan de zittende directie en investeringsmaatschappij 3i Group. Die verkochten het op hun beurt in mei van dit jaar aan EasyJet. BA wilde destijds van Go af omdat de onderneming zich wilde richten op het slijten van duurdere vluchten. Die strategie dateerde nog van vóór de aanslagen op 11 september.

Het afgelopen boekjaar leed BA een verlies van 320 miljoen euro. Het was voor het eerst sinds de privatsering in 1987 dat de maatschappij rode cijfers schreef. Op de zaken weer op orde te brengen, besloot BA om 13.500 banen te schrappen teneinde een besparing van 650 miljoen pond te realiseren.