AMSTERDAM - Het vertrouwen onder de beleggers heeft nog geen stevig fundament. De effectenbeurzen in Europa schommelden dinsdag na een uur handel onzeker rond de ruim hogere slotkoersen van maandag, ondanks de positieve richting die Wall Street maandag met de stevige koerswinsten had aangegeven.


Bekijk video

De toonaangevende AEX-index op het Damrak opende dinsdag positief, maar zakte kort daarna in de rode cijfers. Aan het einde van de handelsochtend noteerde de graadmeter wel weer een winst van ,80 punten. Dat is een stijging van 0,4 procent tot 447,91 punten. De MidKap-index liet een bescheidener plusje zien van 0,1 procent op 465,40 euro.

"Iedereen is voorzichtig, want het het herstel van vertrouwen was puur gebaseerd op stemmingen en stijgende koersen op Wall Street. Er zijn geen duidelijke signalen dat het echt beter gaat met de economie. Zo meldde het CBS dat bedrijven weer meer investeren, alleen omdat het bedrijfsleven dat vorig jaar heeft uitgesteld", stelde een handelaar.

ABN Amro

Grootste stijger onder de hoofdfondsen was bankier ABN Amro met een winst van 1,9 procent op 19,30 euro. Tweede was oliemaatschappij Koninklijke Olie. Shell boekte een koerswinst van ,8 procent op 56,85 euro. De zwaargewicht op de Amsterdamse beurs had dinsdagochtend bekendgemaakt de prijzen van benzine en diesel met een eurocent te verhogen.

Postbedrijf TPG maakte ook een goed beurt op de beurs. Het aandeel profiteerde van een goede beoordeling door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en steeg met 1,5 procent naar 22,30 euro.

Goed nieuws was er voor MidKapper Vopak. Het bedrijf mag zijn positie in de index behouden van het beursbestuur, ondanks de opsplitsing in tankopslag en chemische distributie. Het aandeel noteerde een winst van 0,8 procent op 19,56 euro.

KPNQwest

Op de lokale markt waren grote uitschieters te zien. Zo daalde KPNQwest met 30 procent tot 0,07 eurocent. De Franse telecomleverancier Alcatel wil dat de failliete exploitant van kabelnetwerken een deel van de schuld terugbetaalt. Hierdoor dreigt de stekker definitief uit netwerk van KPNQwest getrokken te worden.

Van de andere Europese beurzen was aan het eind van de ochtend alleen die van Parijs nog hoger. De beursindex daar stond 0,25 procent in de plus. Frankfurt was 0,8 procent lager. Londen was 0,1 procent lager.

De winsten van vroeg in de ochtend waren daarmee grotendeels verdwenen. Bezorgdheid over de winsten van het Amerikaanse bedrijfsleven kwamen weer bovendrijven. Ook een aanslag op een bus in Jeruzalem zette de beleggers weer met beide benen op de grond.

In Parijs was het mediaconcern Vivendi Universal de grootste winnaar met een stijging van 2,5 procent. De onderneming wil haar belang in Vivendi Environnement verkleinen en kan zo haar schulden met de helft verminderen tot 14 miljard euro.

De beleggers in de technosector zijn nerveus. Ze zijn benieuwd naar de resultaten van het Amerikaanse Oracle. Deze softwareproducent komt later op de dag, na het sluiten van de beurs van New York, met zijn resultaten over het vierde kwartaal. Verder is het wachten op de Amerikaanse consumentenprijzen over mei. Deze cijfers worden ook later op de dag bekendgemaakt.

Euro

De euro begon op 0,9465 dollar en stond daar tegen het middaguur ook op. De slotkoers in New York bedroeg maandag 0,9440 dollar. Ten opzichte van het pond sterling stond de euro op 0,6390 pond.