De topman van Albert Heijn krijgt promotie bij supermarktconcern Ahold Delhaize. Wouter Kolk wordt per direct operationeel directeur voor Nederland en België. 

Bij Delhaize vertrekt de topman juist. Denis Knoops wordt komende maandag vervangen.

Kolk heeft ook zijn volgende promotie al in het verschiet. Per 2019 wordt hij operationeel directeur voor heel Europa en Indonesië als opvolger van Pierre Bouchut die komend jaar vertrekt bij het bedrijf.

Over het vertrek van Knoops is Ahold Delhaize kort. Volgens een persverklaring hebben de supermarktketen en Knoops "beslist om de samenwerking stop te zetten".

De Fransman Xavier Piesvaux, die overkomt van Walmart, maar wel een verleden heeft bij Ahold Delhaize, wordt Knoops' vervanger.

Delhaize is het zorgenkindje van het Nederlands-Belgische fusiebedrijf. In België staat de winstmarge onder druk. Ahold Delhaize is vorig jaar onstaan na een fusie tussen Koninklijke Ahold en Delhaize Groep.

Nederlandse invloed

De Belgische vakbonden maken zich na de personele wisselingen zorgen om de toenemende Nederlandse invloed bij Delhaize. Die zien ze met de benoeming van Kolk als operationeel directeur voor Nederland en België toenemen.

"Het Ahold-profiel neemt de bovenhand. De flexibiliteit op de werkvloer is in Nederland veel groter dan bij ons. Dat voorspelt weinig goeds'", stelt Myriam Delmée van de SETCa.

De nieuwe Delhaize-topman Piesvaux zou die vakbond met argusogen bekijken, omdat hij weliswaar bij Delhaize werkte maar dan in Roemenië. "Hij heeft geen ervaring met het sociaal overleg in België."