FRANKFURT - De Nasdaq gaat naar Duitsland. Samen met Commerzbank en Dresdner Bank richt de Amerikaanse schermenbeurs een systeem op voor de handel in aandelen om Deutsche Börse, de dominante beurspartij in Duitsland, te beconcurreren. Het nieuwe systeen moet in januari volgend jaar gaan draaien en staat open voor meer deelnemers.

Dinsdag werd bekend dat de Amerikaanse Nasdaq een belang van 50 procent krijgt in Nasdaq Deutschland. Dresdner Bank krijgt een belang van 15 procent. De regionale beurzen van Bremen en Berlijn krijgen elk een belang van 10 procent in het nieuwe handelssysteem en gaan daarna fuseren. Commerzbank neemt 7,5 procent en de online effectenmakelaar Comdirect ook.

Deutsche Börse, de beurs van Frankfurt, is nu nog goed voor 90 procent van de aandelenhandel in Duitsland. De rest handelen de regionale beurzen af. Volgens analisten zijn Dresdner Bank en Commerzbank al enige tijd ontevreden over hun invloed op de beursvloer, waar Deutsche Bank de grootste partij is.

Oud-topman Rolf Breuer van Deutsche Bank zit in de raad van commissarissen van Deutsche Börse. Hij heeft eerder al laten weten niets te zien in de plannen van de Nasdaq. Volgens hem zijn er al te veel beurzen in Europa.

Nasdaq Deutschland wil in 2005 14 à 18 procent van de Duitse aandelenhandel afwikkelen. De nieuwe beurs denkt op zijn laatst in quitte te kunnen draaien.

De Amerikaanse schermenbeurs is al langer bezig te proberen in Europa voet aan de grond te krijgen. Vorig jaar nam de beurs een belang van 58 procent in de Brusselse Easdaq, maar veel heeft dat nog niet opgeleverd. In april staken geruchten de kop op dat de Nasdaq de LSE, de effectenbeurs van Londen, zou overnemen.

In 2000 wilde de Nasdaq samen met de LSE en Deutsche Börse in Frankfurt een gezamenlijke effectenbeurs van technologiebedrijven beginnen. Dat mislukte doordat plannen van de beurzen van Londen en Frankfurt om te fuseren, niet doorgingen.