ROTTERDAM - Koninklijke P&O Nedlloyd verwacht voorlopig zijn belang van 50 procent in luchtvaartmaatschappij Martinair niet te verkopen. De vervoerder heeft veel last van de concurrentie en is erg kwetsbaar. Daarom richt Nedlloyd zich eerst op herstel van de winstgevendheid bij Martinair, zei een woordvoerder donderdag.

Martinair presteert zelfs zo matig, dat Nedlloyd heeft besloten 78 miljoen dollar (60 miljoen euro) op het bedrijf af te schrijven. De maatschappij staat nu nog voor 100 miljoen euro in de boeken. Koninklijke P&O Nedlloyd is een houdstermaatschappij. Naast het belang in Martinair is ze eigenaar van de rederij P&O Nedlloyd, die donderdag de jaarcijfers heeft gepubliceerd. KLM heeft de overige 50 procent van Martinair in bezit.

Nedlloyd probeert al jaren van zijn belang in de luchtvaartmaatschappij af te komen. De holding wil zich gaan richten op de scheepvaart en ziet Martinair niet als een kernonderdeel.

Voorlopig zit verkoop er echter niet in, stelt Nedlloyd. "Martinair heeft het niet makkelijk. Ze hebben afgelopen jaar moeizaam geopereerd", zei de woordvoerder. "Het gaat er nu om om Martinair te helpen." Nedlloyd heeft twee commissarissen aangesteld om het bedrijf door de moeilijke tijd heen te helpen. Afgelopen jaar leverde het belang van Nedlloyd 14 miljoen dollar (2003: 13 miljoen dollar) aan bedrijfsresultaat op.

Martinair publiceert de cijfers over 2004 pas in april. Een woordvoerder kon donderdag al wel zeggen dat de onderneming meer winst heeft geboekt dan de 9 miljoen euro over 2003. "Wij hebben voor het vierde achtereenvolgende jaar de winst doen stijgen. Dan kunnen maar weinig luchtvaartmaatschappijen zeggen." Volgens hem ziet Nedlloyd Martinair als een belegging.