Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt ING in vier afzonderlijke zaken. Het gaat om het mogelijk faciliteren van internationale corruptie en witwaspraktijken.

Het OM denkt dat er bij de bank mogelijk sprake is van "breed falend beleid", schrijft NRC woensdagavond op basis van processtukken die de krant in handen heeft.

In het jaarverslag van de bank schreef ING al onderwerp te zijn van een strafrechtelijk onderzoek vanwege mogelijke betrokkenheid bij corruptie en witwassen. Ook het cliëntacceptatiebeleid wordt door het OM onderzocht.

VimpelCom

Eerder heeft het OM al tegen Het Financieele Dagblad (FD) gezegd te kijken naar de rol van de bank bij smeergeldbetalingen door telecombedrijf VimpelCom. Nu blijkt justitie dus ook de rol van ING te onderzoeken in drie andere zaken.

Volgens NRC heeft het OM de vier zaken zo uitgekozen dat "een representatief beeld van een breed falend beleid" bij de bank kan worden geschetst. Het gaat dan om hoe de bank intern wetten en regels naleeft.

Transacties

Justitie wil aan de krant niet laten weten om welke zaken het precies gaat. Wel zegt het OM dat de bank ervan wordt verdacht ongebruikelijke transacties niet of niet op tijd gemeld te hebben. Ook zou er geen of onvoldoende onderzoek naar cliënten zijn gedaan.

De bank wil niet reageren op de bevindingen van de krant. Wel zou de bank in 2016 programma's hebben opgestart om de screening en monitoring van klanten te verbeteren.