Vicevoorzitter Stanley Fischer verlaat volgende maand de Federal Reserve (Fed). Daarmee krijgt de Amerikaanse president Donald Trump sneller de mogelijkheid om de Fed naar zijn hand te zetten.

Door zijn vertrek zijn nu vier van de zeven zetels in het bestuur van de Fed vacant. De voormalige Democratische president Barack Obama kreeg eerder kandidaten niet door de Senaat, die een Republikeinse meerderheid telt. Nu staat de weg open voor Trump om zijn invloed uit te oefenen.

De termijn van voorzitter Janet Yellen loopt in februari af. Trump heeft eerder gezegd een nieuwe termijn voor haar te overwegen. Toch kijkt het Witte Huis ook naar andere kandidaten. Kenners denken in meerderheid dat Trump voor een nieuwe kandidaat zal gaan.

Fisher werd in 2014 tot vicevoorzitter van de koepel van centrale banken benoemd door Obama. Zijn termijn als vicevoorzitter zou volgend jaar juni aflopen. In een ontslagbrief voert Fisher ''persoonlijke redenen" op voor zijn ontslag.

Fisher was voorheen onder meer werkzaam voor de Amerikaanse bank Citigroup en was ook actief voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Van 2005 tot 2013 was hij president van de centrale bank van Israël. Ook was hij meer dan twintig jaar als hoogleraar verbonden aan de prestigieuze universiteit Massachusetts Institute of Technology.