Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft deze zomer, net als haar grootste rivaal Ryanair, geprofiteerd van een sterke vraag naar vliegreizen.

In de belangrijke vakantiemaanden juli en augustus werden in totaal 16,4 miljoen reizigers vervoerd. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 15 miljoen.

De groeiende passagiersstroom zorgde ervoor dat de vliegtuigen bij de Britse prijsvechter voller zaten dan een jaar eerder. Gemiddeld was ruim 96 procent van de stoelen aan boord gevuld.

Bij concurrent Ryanair lag de gemiddelde bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, met circa 97 procent nog wat hoger. De Ierse prijsvechter vervoerde in juli en augustus bij elkaar meer dan 25 miljoen passagiers, 2,5 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Hoe Transavia het deze zomer gedaan heeft, wordt vrijdag duidelijk. Dan komt moederbedrijf Air France-KLM met vervoerscijfers over augustus. In juli zorgden 1,7 miljoen passagiers ervoor dat de vliegtuigen bij Transavia gemiddeld voor bijna 92 procent vol zaten.

Wereldwijd nam de vraag naar vliegtickets in juli met 6,8 procent toe, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie IATA. De gemiddelde bezettingsgraad steeg naar een recordniveau van 84,7 procent.

Europese luchtvaartmaatschappijen deden het veruit het best met gemiddeld 88,5 procent van de stoelen aan boord gevuld. Prijsvechters halen het gemiddelde doorgaans flink omhoog. Hun lage ticketprijzen zijn alleen vol te houden bij een zeer hoge bezettingsgraad.