De Autoriteit Consument & Markt (ACM) staat een fusie tussen het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU medisch centrum (VUmc) toe. De waakhond ziet geen grote gevolgen voor de concurrentie.

De ACM meldt dinsdag dat er na de fusie voldoende keuzemogelijkheden overblijven voor patiënten en zorgverzekeraars.

Binnen de topzorg hebben beide ziekenhuizen samen een "beperkt marktaandeel" van tussen de 30 en 40 procent en bieden andere ziekenhuizen voldoende alternatieven, aldus de ACM.

De toezichthouder startte het onderzoek naar de fusie begin dit jaar. Er werd vooral gekeken naar topzorg of (hoog)complexe ziekenhuiszorg.

Ingewikkelde operaties

Daarbij moet gedacht worden aan ingewikkelde operaties, of behandelingen waar zeer gespecialiseerde apparatuur voor nodig is.

Wel erkent de ACM dat beide ziekenhuizen binnen de topzorg bepaalde unieke zorg bieden die elders niet geboden wordt. Dat is echter nu ook al het geval, en staat dus los van de fusie tussen het AMC en VUmc, concludeert de ACM.

NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaf vorig jaar al groen licht. De ACM zal nog wel samen met de NZa een onderzoek beginnen naar het concurrentierisico op grond van andere bevoegdheden.

ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn: "Samen met de NZa willen we voldoende keuzemogelijkheden voor patiënten en verzekeraars waarborgen."