Verzekeraar Vivat is in de eerste helft van dit jaar in de verliezen gedoken. Dat komt door nadelige ontwikkelingen op de financiële markten, waaronder met name de lage rente.

Het onderliggend resultaat verbeterde wel, dankzij een daling van de schadeclaims en kostenbesparingen.

Het moederbedrijf van onder meer Reaal en Zwitserleven boekte een nettoverlies van 60 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een winst behaald van 578 miljoen euro, mede dankzij een sterk resultaat uit beleggingen. Dat kreeg destijds een zetje in de rug door de sterke koersbewegingen rond het Britse Brexit-referendum.

De onderliggende winst is gestegen van 53 miljoen naar 73 miljoen euro. Daarbij speelt mee dat het resultaat vorig jaar flink beïnvloed werd door de schade als gevolg van een zware hagelstorm in juni. Die kostte Vivat 18 miljoen euro.

Daarnaast plukt Vivat volgens bestuursvoorzitter Ron van Oijen de vruchten van een grote reorganisatie die vorig jaar werd ingezet. De operationele kosten zijn met een vijfde teruggedrongen. De nieuwe koers vertaalt zich ook in een hogere klanttevredenheid, aldus de topman.

De premie-inkomsten stegen in de eerste jaarhelft met ruim een kwart tot 1,7 miljard euro. De kapitaalbuffer is wel iets geslonken. Berekend volgens de Europese normen (Solvency II) stond de solvabiliteitsratio halverwege het jaar op een volgens Vivat nog altijd ''robuuste'' 171 procent. Eind 2016 was dat nog 175 procent.